środa, 31 lipca 2013

Świeża sałatka na śniadanie z awokado



Świeża sałatka na śniadanie z awokado



Składniki:
  • 1 dojrzale awokado
  • kilka liści sałaty rzymskiej (dowolnej)
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • kilka ugotowanych fasolek szparagowych
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny 
  • 1 szczypta soli morskiej 
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Umyte warzywa porcjujemy wraz z awokado, wykładamy na półmisek, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy świeżą bazylią i kremem balsamicznym. I gotowe.



Smacznego.

wtorek, 30 lipca 2013

Makaron ryżowy z wędzonym łososiem w mleku kokosowym na ostro



Makaron ryżowy z wędzonym łososiem w mleku kokosowym na ostro



 Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1-2 ostre świeże papryczki
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1-2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g mleka kokosowego
  • 50 g masła
  • 1 limonka
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przeważnie jest to prosty sposób poprzez zalanie wrzątkiem i odstawieniem na kilka minut pod przykryciem. Do rozgrzanego masła na patelni kładziemy posiekaną cebulkę, czosnek i papryczkę ostrą, chwilkę smażymy. Dorzucamy pokrojonego łososia, a po chwili wlewamy mleko kokosowe. Dusimy przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, wyciskamy sok z limonki. Na koniec dodajemy kolendrę. Do miseczek z przygotowanym wcześniej makaronem ryżowym przelewamy nasz sos z patelni. I gotowe.

Szybkie, proste i bardzo smaczne danie orientalne.
Wędzonego łososia można zastąpić "świeżymi" ! krewetkami. 





Smacznego!

poniedziałek, 29 lipca 2013

Deser jogurtowy z malinami i miodem



Deser jogurtowy z malinami i miodem



Wspaniały, małokaloryczny i przede wszystkim własny sposób na zdrowe śniadanie, deser czy smaczną i słodką przekąskę między posiłkami.



Składniki:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g malin
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie: 

Dokładnie umyte malinki zasypujemy cukrem, jogurt mieszamy z miodem do uzyskania aksamitnego kremu. W pucharku na przemian układamy maliny z jogurtem. Ozdabiamy świeżą miętą.
Podajemy.









Smacznego.

niedziela, 28 lipca 2013

Sałatka nicejska (Salade niçoise)



Sałatka nicejska (Salade niçoise)



Składniki :
  • 1 sałata rzymska
  • 1 cebula czerwona
  • 80 g czarnych oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g ugotowanej fasolki szparagowej 
  •  4 pomidory
  • 60 g tuńczyka z puszki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 100 g filecików anchois 
 Sos winegret (Vinaigrette) :
  •  1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy  
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie :

Myjemy nasze warzywa, osuszamy i porcjujemy. Na półmisku układamy sałatę rzymską, pomidorki, jajka pokrojone na ćwiartki, fasolkę. Wykładamy tuńczyka, następnie paprykę i cebulkę pokrojoną w paseczki, fileciki anchois. Dekorujemy oliwkami i świeżą bazylią. Polewamy całość sosem winegret i podajemy.

Jest to wspaniałe danie na letnie upały, które zapewni nam całą gamę witamin, sytość oraz przyjemne przeżycia smakowe jak i estetyczne. 






Smacznego !


sobota, 27 lipca 2013

Sorbet z szampana - Sorbet au champagne




 Sorbet z szampana - Sorbet au champagne 



Składniki :

  •  250 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 grejpfrut biały
  • 1/2 butelki szampana
  • 1 białko jajka
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie :

W garnku rozpuszczamy cukier z 300 ml wody, aż do momentu zagotowania się uzyskanej substancji, aby otrzymać gęsty syrop. Wyparzoną cytrynę i grejpfrut ścieramy na tarce i wyciskamy z nich sok. Następnie łączymy ich skórkę z syropem doprowadzając całość do wrzenia, po czym zdejmujemy go z ognia i przecedzamy ze skórek. Po wystygnięciu łączymy uzyskany syrop z wcześniej wyciśniętym sokiem z owoców i dolewamy 1/2 butelki szampana. Przelewamy do maszyny do lodów (w zależności od maszynki) bądź do wybranego pojemnika i wstawiamy na godzinę do zamrażarki (mój sorbet zrobiłam ręcznie).
Po upływie tego czasu ubijamy białko z cukrem pudrem i miksujemy z sorbetem. Wstawiamy ponownie do zamrażarki. Po minimum 3 godzinach możemy serwować nasz wyśmienity i orzeźwiający szampański sorbet : przekładamy go łyżką do szampanek (flûte à champagne) i zalewamy szampanem.
Można podawać z pysznymi ciasteczkami.


 






 Santé !

wtorek, 23 lipca 2013

Kurczak pieczony w musztardzie i miodzie podany z młodą kapustą i ziemniaczkami




Kurczak pieczony w musztardzie i miodzie podany z młodą kapustą i ziemniaczkami



Składniki:
Wykonanie:

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, porcjujemy. W przypadku gotowych porcji, należy udko przedzielić jeszcze na pól dla równowagi pieczenia. Każdy kawałek mięsa oprószamy z obydwu stron solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, smarujemy musztardą i miodem. Wstawiamy do pieca w naczyniu żaroodpornym na 230°C pod przykryciem na około 1 godzinę. Kiedy zauważymy, ze kurczak jest już dobrze podduszony, odkrywamy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut zmniejszając temperaturę pieca do 180°C do zrumienienia się kurczaka. Wykładamy porcje na talerze z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniaczkami i smaczna młodą kapustką. 

Proponowane wino do pieczonego kurczaka:

Wybierając białe wino, sięgajmy po wino żywe i kwaśne. Świeżość wina winna jest zrównoważyć tłusty i chrupiący smak skóry. Polecam Sancerre bądź alzacki Riesling.
Latem proponuję, dobrać do kurczaka wino różowe z Drôme Provençale, ma ono wytrawny i wyrazisty smak. Jego kwaśność podkreśla lekkość mięsa.
Jeśli natomiast wolimy wina czerwone, polecam Côtes de Beaune lub Volnay, które są okrągłe i owocowe, przez co uszlachetnią smak kurczaka. 



Smacznego.

poniedziałek, 22 lipca 2013

Pieczone młode ziemniaczki z białym sosem




Pieczone młode ziemniaczki z białym sosem 


Pomysł na młode ziemniaczki w wersji pieczonej, natchnienie chwili.Wsmaku bardzo przyjemne. Dodatek do białych mięs, jaj, ryb jak i samych warzyw.
Dla urozmaicenia można i tak !



Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
Biały sos:
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 plastry sera pleśniowego (u mnie Gorgonzola) 
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 plaster masła
  • kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:

Młode ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą. Rozgrzewamy piec do 200°C i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę. Odkrywamy, a następnie pozwalamy ziemniaczkom na zrumienienie się w tej samej temperaturze około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w misce śmietanę z żółtkiem. W odpowiednim naczyniu do rozgrzanego tłuszczu (1 łyżka oliwy + plaster masła) wrzucamy posiekany czosnek, rumienimy go i zalewamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy w kawałeczkach ser, wyciskamy sok z cytryny i zasypujemy posiekaną natką pietruszki. Przekładamy ziemniaczki na półmisek, posypujemy natka pietruszki i serwujemy z sosem.





Smacznego!

piątek, 19 lipca 2013

Grzanki z kozim serem na łożu zieleni



Grzanki z kozim serem na łożu zieleni 


(Pains grillés chevauchés de tranches de fromage de chèvre sur un lit de verdure)


Składniki:

  • 1 roladka koziego sera Président
  • kilka liści sałaty strzępiastej
  • 1 garść sałaty rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka kromek chleba
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze grzanki, a na nich plastry sera. Pieczemy 10 minut. W tym czasie umytą sałatę i pomidorki (przekrojone na pół) układamy na półmisku. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Upieczone grzanki z serem przekładamy na wierzch sałatki i skrapiamy całość oliwą z octem balsamicznym. Ozdabiamy oliwkami, świeżą bazylią i kremem balsamicznym.

Jakie wino do koziego sera ?


Smak słony podkreśla smak gorzki, a tymczasem smak gorzki łagodzi smak kwaśny. Co do smaku słodkiego, łagodzi on smak gorzki, kwaśny i słony. Najlepiej komponować sery kozie z winami z tych samych regionów. Najczęściej polecane są wina białe (oczywiście wytrawne), muszą mieć świeże, owocowe i wyraziste smaki, a nawet intensywnie kwaśne. Tak więc cépage sauvignon doskonale pasuje do serów kozich. Idealne są zatem takie wina jak Sancerre czy też Pouilly-fumé.


Jeśli natomiast wolimy wino czerwone (też wytrawne), warto preferować te lżejsze, takie jak Chinon, Beaujolais primeur i Gamay.

W moim przypadku jest to ostatnie, ponieważ cenię sobie jego mocno owocowy smak, dobrze komponujący się z kozim serem.









Smacznego et bon appétit !

środa, 17 lipca 2013

Konfitura z wiśni






Konfitura z wiśni



Składniki:
  • 1 kg wiśni z pestkami
  • 800 g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
Wykonanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Przekładamy do odpowiedniego garnka w którym będziemy je gotować. Zasypujemy cukrem, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Następna czynność to doprowadzenie do wrzenia, dodanie miodu i gotowanie pod przykryciem do 15-20 minut, sprawdzając na talerzyku krople konfitur czy są już dostatecznie gęste. Pozbywamy się piany. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przewracamy do góry nogami, czyli pokrywką od dołu do wystygnięcia. W ten sposób konfitura się zakonserwuje. 

Z kilograma wiśni uzyskałam 3 słoiczki oraz deser w postaci naleśników z konfiturą. 













Smacznego!

wtorek, 16 lipca 2013

Młoda kapusta z koprem i octem balsamicznym




Młoda kapusta z koprem i octem balsamicznym


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 czerwona cebula (dla kontrastu)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz do smaku
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 plaster masła
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego z białego wina

Wykonanie:

Odrywamy zewnętrzne liście z kapusty, płuczemy ją, wykrajamy głąb, dzielimy na 4 części i szatkujemy w paseczki. Cebule kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oliwy + masło, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy z 1 szczyptą soli, pieprzu i łyżeczką cukru. Dorzucamy poszatkowaną kapustę i mieszamy całość. Chwilę dusimy do zmniejszenia jej objętości. Kiedy będzie już dostatecznie sparzona dodajemy z 2 łyżki oliwy, 3-4 łyżki octu balsamicznego, sól i posiekany świeży koper. Serwujemy.



Podałam sposób wegetariański na tę kapustę,  ponieważ można ją jeszcze przyrządzić z podsmażonym boczkiem, jest ona wówczas smaczniejsza (choć to kwestia gustu) i bardziej treściwa. Do podsmażonego boczku i cebuli dorzucić kapustę i przemieszać, na koniec dodając sam ocet balsamiczny i koper.

Wybór należy do Szefa Kuchni i jego Gości ;)


Smacznego.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Bób z pomidorkami koktajlowymi w ziołach prowansalskich




Bób z pomidorkami koktajlowymi w ziołach prowansalskich


Składniki:
  • 500 g świeżego młodego bobu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta pieprzu
  • 150 g masła 
Wykonanie:

Płuczemy bób i zalewamy wodą podwajając jego objętość. Zasypujemy cukrem  i gotujemy około 15 minut do miękkości, przy końcu solimy. Jeżeli jest to młody bób gotowanie jest krótsze. Odcedzamy i przesypujemy na rozgrzane masło na patelni (można masło zastąpić oliwą) dodajemy pomidorki. Posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, szczyptą soli morskiej, chwilę smażymy i serwujemy. 



Smacznego.

niedziela, 14 lipca 2013

Słodki biszkopt na śniadanie




Słodki biszkopt na śniadanie


Słodkie śniadanie dla dziecka jak i deser delikatnego biszkoptu, który bardzo dobrze smakuje z owocami, miodem, bądź gorącą czekoladą.
Moim dodatkiem jest sos z truskawek i jogurtu.
I


Proporcje dla jednej osoby:

Składniki:
  • 1 jajko (świeże i dobrej jakości)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (może być biały)
  • 4 łyżeczki roztopionego masła 
Wykonanie:

Do miski wbijamy jajko i w kolejności dodajemy cukier,  mąkę , szczyptę soli, jogurt, 2 łyżeczki masła i miksujemy na gładką masę. Na patelni o średnicy 15 cm rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i przelewamy na nie masę. Smażymy z obydwu stron do zrumienienia się. 
Na koniec posypujemy trzcinowym cukrem i serwujemy z dowolnymi na słodko dodatkami jak i bez. 






Smacznego!

piątek, 12 lipca 2013

Dietetyczna zupa jarzynowa z sosem pomidorowym z pieczarkami i soją




Dietetyczna zupa jarzynowa z sosem pomidorowym z pieczarkami i soją 
 Szybka zupka - bezmięsna i bez tłuszczu, smaczna!



Składniki: 


  • 500 g pasty pomidorowej (Passata di Pomodoro)
  • 1 litr wody
  • 6 większych pieczarek
  • 1 pęczek świeżej marchwi
  • jeden młody mały seler
  • 3-4 młode ziemniaki
  • około 250 g ugotowanej soi
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej  (wedle potrzeb)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu lipowego (dowolnego)
  • kilka listków lubczyku (może być suszony)


  • Wykonanie:

    Do gotującej się wody dodajemy w kolejności pokrojone w kosteczkę ziemniaki, marchew, seler,  następnie posiekaną cebulkę, posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru brązowego, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gorczycą. Zostawiamy na 20 minut na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną soję, sos pomidorowy, gałązki tymianku, lubczyk. Gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu, a na koniec 
    dodajemy dla smaku miód i serwujemy. 






    Smacznego.

    czwartek, 11 lipca 2013

    Kremowy deser z mascarpone, truskawek i kruszonki





    Kremowy deser z mascarpone, truskawek i kruszonki



    Proporcje dla 4 osób:

    Składniki:
    • 300 g truskawek
    • 200 g serka mascarpone
    • 2 łyżki miodu
    • 7 łyżek cukru pudru
    • 2 jajka
    • 1 szczypta soli
    kruszonka:
    • 100 g mąki pszennej 
    • 60 g masła
    • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
    Wykonanie:

    Zaczynamy od przygotowania truskawek, mycia i wycinania zielonych końcówek. Kroimy je na mniejsze części i zasypujemy 3 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy do lodówki na około 4-6 godzin. 

    Przygotowanie kruszonki zaczynamy od mąki, którą przesypujemy do miski, dokładamy pokrojone miękkie w kostkę masło, zasypujemy cukrem i mieszamy ręcznie do otrzymania piaskowej masy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przesypujemy naszą surową kruszonkę i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 C na jakieś 20 minut doglądając aby nie przypiekła się za mocno. (Przyjemny zapach masła będzie dobrym doradcą)

    Przygotowanie kremu zaczynamy od oddzielania żółtek od białka. Żółtka ubijamy z 4 łyżkami cukru do powstania jasnej emulsji, dodając do niej mascarpone i miód delikatnie mieszając. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę i dodajemy je do kremu z jajek i mascarpone. Wstawiamy na chwile do lodówki.
    Truskawki schłodzone miksujemy z cukrem i na przemian z kremem i kruszonka dekorujemy pucharki.







    Smacznego.

    środa, 10 lipca 2013

    Sałata z soją, awokado i pomidorkami koktajlowymi w sosie winegret i świeżą miętą



    Sałata z soją, awokado i pomidorkami koktajlowymi w sosie winegret i świeżą miętą



     Danie to przeznaczone jest dla wegetarian i nie tylko. Zapewni ono odpowiednią dawkę białka i innych cennych witamin jak i atrakcji smakowych. 



    Składniki:
    • 200 g ugotowanej soi (przygotowanie jej opisałam w poprzednim poście)
    • 1 sałata strzępiasta czerwona (dowolna)
    • 1 czerwona cebula (dowolna)
    • 1 dojrzale awokado
    • 1 garść liści mięty (zadziała orzeźwiająco)
    Sos winegret (Vinaigrette) :
    • 1 łyżka octu winnego
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 szczypta soli morskiej
    • 1 szczypta pieprzu
    Wykonanie:

    Na umytych liściach sałaty układamy w kolejności nasze przygotowane składniki, czyli zaczynamy od dojrzałego awokado pokrojonego w paseczki, na nim rozsypujemy soję, krążki cebuli, pomidorki koktajlowe  i całość polewamy sosem winegret i dekorujemy liśćmi świeżej mięty. 
    Szklaneczka schłodzonej wody z miętą będzie odpowiednim orzeźwieniem na gorąco, które nam towarzyszy tego lata.
    I danie gotowe.






    Smacznego!

    Poranny sok z grejpfrutów i pomarańczy




    Poranny sok z grejpfrutów i pomarańczy


    Wszyscy wiemy jak zdrowe są świeże owoce o poranku, a owoce cytrusowe w tym król - Grejpfrut jest fabryką witamin, także zapraszam do wypicia jednej szklaneczki, a potem idziemy biegać ! ;)

    Dla uzyskania 900 ml soku potrzebujemy trzy grejpfruty, jedną pomarańczę i jedną łyżkę miodu lipowego bądź innego dla osłodzenia cierpkiego smaku grejpfrutów. 
    Przeciskamy ręcznie albo wspomagamy się robotem i gotowe.







    Smacznego i na zdrowie !

    wtorek, 9 lipca 2013

    Bakłażan po prowansalsku




    Bakłażan po prowansalsku


    Propozycja na prostą i szybką przystawkę, bądź przekąskę.



    Składniki:
    • 1 bakłażan
    • 2,3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka ziół prowansalskich albo kilka gałązek świeżych
    • sól morska
    • oliwa do smażenia
    • papier kuchenny

    Wykonanie:

    Bakłażana myjemy, osuszamy kroimy na plastry (1 cm). Solimy każdy z osobna i odstawiamy na 15 minut.
    Jest to niezbędna czynność, ponieważ smażąc bezpośrednio po krojeniu bakłażan wchłonąłby za dużo tłuszczu.  Płuczemy pod bieżącą wodą nasze plastry, odciskamy z wody, układamy na papierze kuchennym i  przygotowujemy się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, około 100 ml i smażymy je z każdej strony, od 3 do 5 minut. Przekładamy na papier kuchenny. Do tej samej patelni dorzucamy pokrojony drobno lub w plastry czosnek, lekko oprószamy solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy tylko chwilkę i dekorujemy nim ułożonego na talerzu bakłażana.
    I gotowe. 
    (Ważne jest aby patelnia i oliwa były dobrej jakości, nic nie może się przypalić)

    Polecam to danie jako przekąskę, jest naprawdę bardzo smaczne i własne!



    Smacznego.



    sobota, 6 lipca 2013

    Kotlety sojowe z cukinią i cebulką




    Kotlety sojowe z cukinią i cebulką


    Składniki:
    • około 500-700 g ugotowanej soi
    • 3 jajka
    • 200 g bułki tartej
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    • 1 cukinia
    • 1 cebula czerwona (bądź dowolna inna)
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • oliwa do smażenia
    • sól morska do smaku (około 1/2-1 łyżeczki)
    • 2-3 szczypty pieprzu
    Wykonanie:

    Soję przygotowujemy dzień wcześniej, płucząc ją, a następnie zalewając wodą odstawiamy na 12 godzin. Na drugi dzień soję przecedzamy, płuczemy i gotujemy jedną godzinę aż będzie miękka. Po wystudzeniu mielimy w maszynce. Przekładamy do miski i w kolejności dodajemy posiekaną cebulę, przetartą na dużych oczkach  cukinię ze skórką, sól, pieprz, sos sojowy, dwa jajka, 4-5 łyżek bułki tartej (najlepiej domowej) posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i formujemy nasze kotlety. Wkładamy je po kolei do rozmąconego jajka a następnie do bułki tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie z obydwu stron aż się zrumienią. Przekładamy na papier kuchenny, odsączamy z tłuszczu i serwujemy. Podajemy z rożnymi rodzajami sałat. Moje danie sojowe udekorowałam sałatą rukolą, pomidorkami koktajlowymi, świeżym tymiankiem. Skropiłam oliwą i kremem balsamicznym.







    Wegetarianom i nie tylko życzę smacznego :)

    czwartek, 4 lipca 2013

    Carpaccio z gotowanych buraków z bazylią w sosie winegret - Carpaccio de betteraves cuites à la sauce vinaigrette et au basilic





    Carpaccio z gotowanych buraków z bazylią w sosie winegret - Carpaccio de betteraves cuites à la sauce vinaigrette et au basilic


    Składniki:
    • 2 ugotowane buraki (mogą być upieczone)
    • 1 garść świeżych liści bazylii 
    Sos winegret:
    • 1 łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina
    • 1 szczypta soli morskiej
    • 1 szczypta pieprzu
    • 3 łyżki oliwy
    Wykonanie:

    Ugotowane i obrane buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na półmisku. 

    W osobnej miseczce przygotowujemy sos dodając najpierw ocet balsamiczny, sól, pieprz i energicznie mieszając wlewamy małym strumieniem oliwę do uzyskania kremowej konsystencji. 

    Na plastrach buraków układamy listki bazylii i całość polewamy naszym sosem. 
    Przystawka gotowa.



    Smacznego.

    środa, 3 lipca 2013

    Wątróbka z indyka z jabłkiem i rodzynkami podlana czerwonym winem




    Wątróbka z indyka z jabłkiem i rodzynkami podlana czerwonym winem



    Składniki:
    • 500 g wątróbki  z indyka (bądź innej drobiowej)
    • 2 jabłka
    • 1 cebula
    • 2 łyżki rodzynek 
    • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 1-2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina 
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 1,5 szklanki mleka
    • sól do smaku 
    • pieprz
    • 100 g maki pszennej
    • 2 łyżki oliwy
    • 100 g masła 
    Wykonanie:

    Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. (W ten również sposób możemy wątróbkę przechowywać do 3 dni, stanie się ona delikatniejsza i utrzyma swoją świeżość). W tym czasie kroimy cebule w piórka, jabłka dokładnie umyte w pól księżyce razem ze skórką. Wątróbkę dokładnie wypłukujemy w wodzie po godzinie moczenia się w mleku i osuszamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy na patelni oliwę razem z masłem (1 łyżka oliwy + około 50 g masła) i oprószoną lekko w mace wątróbkę smażymy z obydwu stron. W osobnej patelni podsmażamy na pozostałym tłuszczu cebulkę z jabłkiem i rodzynkami, a nastąpienie przekładamy do wątróbki łącząc całość, dodajemy pieprz, zioła prowansalskie, podlewamy winem i dusimy przez chwilkę.
    Na koniec podlewamy jeszcze octem balsamicznym, solimy do smaku i serwujemy.
    Dekorujemy świeżymi ziołami.

     To danie nie wymaga oprószania mąką, wówczas będzie ono lżejsze. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Niemniej jednak pragnę zapewnić o bardzo dobrym jego smaku i choć podroby nie nalezą do najzdrowszych to raz na jakiś czas warto po nie sięgać ze względu na bogactwo witaminowe, miedzy innymi żelazo i tworzyć dania łączone z innymi składnikami dla wzbogacenia, uzyskując tym samym eksplozję smaku :)




    Smacznego.



    wtorek, 2 lipca 2013

    Sałatka z selera naciowego z prażonym słonecznikiem i ostrą papryczką




    Sałatka z selera naciowego z prażonym słonecznikiem i ostrą papryczką



     Moja chrupiąca sałatka - przekąska, powstała spontanicznie. Ochota na "coś dobrego", pożywnego i zdrowego.

     I oto ona!



    Składniki:
    • 4-5 łodyg selera
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 2 ostre świeże papryczki 
    Sos do sałatki:
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 szczypta pieprzu
    • 1 szczypta soli morskiej
    Wykonanie:

    Myjemy dokładnie łodygi selera, odkrajamy końcówki i usuwamy zbędne z nich niteczki. Kroimy w drobne paseczki i przekładamy do miski. Papryczki powinny być świeże, wówczas nie będą aż tak bardzo ostre. Przekrajamy je wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy w drobne paseczki, dodajemy do selera. W osobnej miseczce do octu balsamicznego dodajemy szczyptę soli i pieprzu, musztardę i dolewając malutkim strumieniem oliwę energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznik prażymy na patelni bez tłuszczu, aż się zarumieni lekko, a po wystudzeniu dodajemy do sałatki.

    Polewamy sosem i gotowe.



    Smacznego!

    poniedziałek, 1 lipca 2013

    Młoda kapusta w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym




    Młoda kapusta w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym


    Składniki:
    • 1 główka młodej kapusty
    • 1 łyżka gorczycy
    • 1 cebula
    • 500 g pasty pomidorowej (Passata di Pomodoro)
    • 1-2  łyżki oliwy
    • 1-2 łyżki masła
    • sól do smaku (1 łyżeczka)
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 szczypta pieprzu
    • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1 szczypta papryki ostrej
    • 1 pęczek świeżego kopru
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego (dla smaku)
    Wykonanie:

    Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, wycinamy głąb i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na cztery ćwiartki a następnie siekamy. Cebulę kroimy na małą kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz: oliwę + masło. (Można nie dodawać masła, ja jednak to uczyniłam dla wzbogacenia smaku).  
    Smażymy cebulę z odrobiną soli, pieprzu, cukru, papryki słodkiej i ostrej oraz gorczycę, dorzucamy kapustę i wszystko mieszamy w naszym garnku. Podlewamy wodą (około 100-150 ml wody), a następnie wlewamy naszą pastę pomidorową, dodajemy świeży tymianek i dusimy wszystko około 5-10 minut, tak aby kapusta zachowała swoją chrupkość. Doprawiamy resztą soli do smaku oraz sosem sojowym (można dodać małą łyżeczkę miodu) .Po wyłączeniu dodajemy posiekany świeży koper i serwujemy. Do tego dania idealnie pasują młode ziemniaczki.



    Smacznego!

      Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...