sobota, 6 lipca 2013

Kotlet sojowy z cukinią i cebulką


Kotlet sojowy z cukinią i cebulką

Składniki:
  • około 500-700 g ugotowanej soi
  • 3 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona (bądź dowolna inna)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa do smażenia
  • sól morska do smaku (około 1/2-1 łyżeczki)
  • 2-3 szczypty pieprzu
Wykonanie:

Soję przygotowujemy dzień wcześniej, płucząc ją, a następnie zalewając wodą odstawiamy na 12 godzin. Na drugi dzień soję przecedzamy, płuczemy i gotujemy jedną godzinę aż będzie miękka. Po wystudzeniu mielimy w maszynce. Przekładamy do miski i w kolejności dodajemy posiekaną cebulę, przetartą na dużych oczkach  cukinię ze skórką, sól, pieprz, sos sojowy, dwa jajka, 4-5 łyżek bułki tartej (najlepiej domowej) posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i formujemy nasze kotlety. Wkładamy je po kolei do rozmąconego jajka a następnie do bułki tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie z obydwu stron aż się zrumienią. Przekładamy na papier kuchenny, odsączamy z tłuszczu i serwujemy. Podajemy z rożnymi rodzajami sałat. Moje danie sojowe udekorowałam sałatą rukolą, pomidorkami koktajlowymi, świeżym tymiankiem. Skropiłam oliwą i kremem balsamicznym.





Wegetarianom i nie tylko życzę smacznego :)

1 komentarz:

  1. oto przepis na najlepszy kotlet sojowy! wypróbowałam i gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń