niedziela, 21 kwietnia 2019

Kogut pieczony w tymianku, rozmarynie, maśle i cytrynie, podlany miodem i winem




Kogut pieczony w tymianku, rozmarynie, maśle i cytrynie, podlany miodem i winem


Propozycja świątecznego obiadu i nie tylko, unikatowy zakup - kogucik żółty, upieczony, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, masłem i cytryną, podlany w trakcie pieczenia miodem i winem tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską.



Składniki:

  • 1 kg (Coquelet jaune - kogucik żółty) 
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek suszonego tymianku i rozmarynu
  • sól morska 
  • pieprz
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • pieprz cayenne
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g masła 
Wykonanie:

Kogucika umyć, osuszyć, wypełnić przekrojoną na pól szalotką, 2 ząbkami czosnku, kilkoma kawałkami masła, gałązkami tymianku i rozmarynu, kilkoma ćwiartkami cytryny, szczyptą soli i pieprzu, na koniec spiąć wykałaczkami. Oprószyć z zewnątrz przyprawami, obłożyć plastrami masła, ułożyć kawałki cytryny oraz szalotki z ziołami i czosnkiem. Piec w 200 stopniach około 40 minut pod przykryciem, po czym podlać miodem zrumienionego kogucika oraz winem. Kolejne 40 minut piec bez przykrycia w temperaturze 160 stopni i pilnować, aby kogut był ładnie zrumieniony i upieczony.




Życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych, pełnych miłości i radości wszystkim zaglądającym na moją stronę i zapraszam na kolejne moje przepisy kulinarne.





Wesołego Alleluja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...