środa, 13 marca 2019

Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort



Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort


Pomysł na filety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie!


Składniki:
  • 400 g świeżych filetów z kurczaka
  • 150 g sera Roquefort
  • 150 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml białego wytrawnego wina (Sauvignon blanc)
  • 150 ml śmietanki kremówki (Crème fluide légère 12% tłuszczu)
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:

Opłukane i osuszone filety pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, czosnek posiekać.

W garnku rozpuścić oliwę z jedną łyżką masła, dorzucić cebulę, czosnek i tymianek, oprószyć lekko solą i chwilę podsmażyć do zrumienienia się. Przełożyć cebulę do talerza, a do garnka dodać jeszcze jedną łyżkę masła, dorzucić mięso i chwilę smażyć. Po zrumienieniu się kurczaka dodać cebulę, pieczarki, po 2 minutach dodać pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji.

Tak przygotowaną potrawę przyozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej jednak pasować będzie świeża chrupiąca i rustykalna bagietka. 






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...