Bakłażan po prowansalsku
Propozycja na prostą i szybką przystawkę, bądź przekąskę.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2,3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich albo kilka gałązek świeżych
- sól morska
- oliwa do smażenia
- papier kuchenny
Wykonanie:
Bakłażana myjemy, osuszamy kroimy na plastry (1 cm). Solimy każdy z osobna i odstawiamy na 15 minut.
Jest to niezbędna czynność, ponieważ smażąc bezpośrednio po krojeniu bakłażan wchłonąłby za dużo tłuszczu. Płuczemy pod bieżącą wodą nasze plastry, odciskamy z wody, układamy na papierze kuchennym i przygotowujemy się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, około 100 ml i smażymy je z każdej strony, od 3 do 5 minut. Przekładamy na papier kuchenny. Do tej samej patelni dorzucamy pokrojony drobno lub w plastry czosnek, lekko oprószamy solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy tylko chwilkę i dekorujemy nim ułożonego na talerzu bakłażana.
I gotowe.
(Ważne jest aby patelnia i oliwa były dobrej jakości, nic nie może się przypalić)
Polecam to danie jako przekąskę, jest naprawdę bardzo smaczne i własne!
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz