wtorek, 9 lipca 2013

Bakłażan po prowansalsku




Bakłażan po prowansalsku


Propozycja na prostą i szybką przystawkę, bądź przekąskę.



Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2,3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich albo kilka gałązek świeżych
  • sól morska
  • oliwa do smażenia
  • papier kuchenny

Wykonanie:

Bakłażana myjemy, osuszamy kroimy na plastry (1 cm). Solimy każdy z osobna i odstawiamy na 15 minut.
Jest to niezbędna czynność, ponieważ smażąc bezpośrednio po krojeniu bakłażan wchłonąłby za dużo tłuszczu.  Płuczemy pod bieżącą wodą nasze plastry, odciskamy z wody, układamy na papierze kuchennym i  przygotowujemy się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, około 100 ml i smażymy je z każdej strony, od 3 do 5 minut. Przekładamy na papier kuchenny. Do tej samej patelni dorzucamy pokrojony drobno lub w plastry czosnek, lekko oprószamy solą i ziołami prowansalskimi. Smażymy tylko chwilkę i dekorujemy nim ułożonego na talerzu bakłażana.
I gotowe. 
(Ważne jest aby patelnia i oliwa były dobrej jakości, nic nie może się przypalić)

Polecam to danie jako przekąskę, jest naprawdę bardzo smaczne i własne!



Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...