Carpaccio z gotowanych buraków z bazylią w sosie winegret - Carpaccio de betteraves cuites à la sauce vinaigrette et au basilic
Składniki:
- 2 ugotowane buraki (mogą być upieczone)
- 1 garść świeżych liści bazylii
Sos winegret:
- 1 łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ugotowane i obrane buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na półmisku.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos dodając najpierw ocet balsamiczny, sól, pieprz i energicznie mieszając wlewamy małym strumieniem oliwę do uzyskania kremowej konsystencji.
Na plastrach buraków układamy listki bazylii i całość polewamy naszym sosem.
Przystawka gotowa.
Smacznego.
Zrobiłam zgodnie z przepisem, wyszło świetnie. Znajomi byli zachwyceni, polecam! Ja dodałam jeszcze prażony słonecznik.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPrażony słonecznik, dobry pomysł.
Pozdrawiam !
Ja dodaje jeszcze fete. Pycha. A moja ciocia jeszcze pestki dyni:)
OdpowiedzUsuń