Wegetariańska zupa z ciecierzycy
Prosta, szybka (poza przygotowaniem ciecierzycy oraz wywaru z warzyw) rozgrzewająca, pachnąca tymiankiem zupa z charakterystycznym dodatkiem w postaci płatków drożdżowych.
Składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy
- 1 l wywaru jarzynowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 garść makaronu typu kolanka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta kuminu
- kilka gałązek tymianku
- 1 garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- kilka ziaren czerwonego pieprzu
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczoną minimum 8 godzin przepłukać, zalać solidnie wodą w garnku, gotować na małym ogniu 45 minut. Uzupełnić wywarem z jarzyn, dodać posiekaną i przesmażoną na oliwie cebulę oraz czosnek, przyprawić całość, dorzucić tymianek, gotować jeszcze przez 15 minut do połączenia się smaków. Na koniec dorzucić makaron, gotować około 3 minuty. Dodać płatki drożdżowe przed podaniem i świeżo posiekaną natkę pietruszki, skropić oliwą, przyozdobić czerwonym pieprzem.