Sałatka z tuńczyka i gotowanej cukinii
Sałatka, która doskonale nadaje się na przystawkę, jak również na lunch, czy też przekąskę między daniami. Nie musimy się jej obawiać, jest niskokaloryczna, lekka i zdrowa. To od nas zależy jakie zastosujemy dodatki.
Zapraszam.
Składniki:
- 200 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g oliwek
- 2 młode cukinie
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
Cukinie w całości ugotować w posolonej wodzie (8-10 minut), zahartować. Schłodzoną pokroić w krążki (gotowanie cukinii zapewnia jej chrupkość i wilgotność wewnątrz). Dodać tuńczyka, oliwki, pomidory, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Skropić oliwą oraz sokiem z cytryny.
Smacznego!