Potrawka z kurczaka na białym winie z warzywami, kardamonem i świeżym tymiankiem
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 200 g słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka oliwy
- 1 plaster masła
- 3 szczypty soli morskiej (wedle uznania)
- 3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżka miodu kwiatowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Filety umyć, ususzyć, pokroić na małe kawałki. Marchew i seler pokroić w małą kostkę. Szalotki pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić szalotkę, czosnek, lekko posolić, dodać miód, marchew, seler, świeży tymianek, kardamon, dodać resztę przypraw i chwilę podsmażać. Kiedy zmiękną warzywa dodać kurczaka, podsmażyć, podlać winem, zostawić na około 3 minuty, dodać śmietankę i pozostawić do zredukowania się sosu. Na koniec wyciągnąć gałązki tymianku z potrawy i zastąpić świeżymi przyozdabiając talerze. Do dania pasuje ryż, kasze i wszelkie makarony, ja podałam ze świeżo upieczoną przez siebie bagietką, by móc intensywniej delektować się wspaniałym winnym i kremowym sosem.
Proponowane wina do tego dania : Alsace Pinot Gris (Tokay), Mâcon villages - Bourgogne, Champagne. Z czerwonych win : Lalande de Pomerol - Bordeaux, Alsace Pinot Noir, Chorey Lès Beaune - Bourgogne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz