Wegetariańska zupa jarzynowa z soją
Propozycja na zupę lekką i bogatą w witaminy.
Podam w przybliżeniu składniki i sposób przygotowania, ponieważ moja zupka jest zgotowana na tzw. "oko" i na wiele porcji. (To taki zapas dla dziecka, które wraca ze szkoły i potrzebuje ciepłego i zdrowego posiłku). Wcześniej już przedstawiłam podobną zupę wegetariańską z akcentem
pomidorowym (to nasza własna pomysłowość i inwencja). Po ugotowaniu, zupę gorącą przelewam do szklanych naczyń (słoik), zakręcam, czekam do ostudzenia, chowam do lodówki. Przechowuję około 1 tygodnia, zupa jest świeża, a dziecko ma szybki i zdrowy posiłek.
W dużym garnku zagotowuję wodę z dwiema łyżeczkami soli morskiej, dodaję pokrojone w małą kostkę ziemniaki (około 1 kg), 3 obrane pietruszki w całości (łatwiej je wyłowić z talerza, gdy się za nią nie przepada), starte na dużych oczkach 3 duże marchwie, ugotowaną soję 2 szklanki, por pokrojony w plastry (dobrze oczyszczony), podsmażoną cebulkę (2 sztuki) i czosnek (3 duże ząbki) na oliwie z odrobiną soli i cukru (po 1 szczypcie, sól morska, a cukier trzcinowy), 4 liście laurowe. Wszystko to gotujemy około 40 minut, na koniec dodajemy groszek mrożony (u mnie około 150 g) i 200 ml śmietanki sojowej. Przyprawiamy jeszcze pieprzem i solą morską (gdy jest taka potrzeba), można również dodać odrobinę soku z cytryny. Gotujemy całość jeszcze 5 minut i zupa gotowa.
Przyozdabiamy zieloną pietruszką i podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem :) Mniam !
Smacznego!