piątek, 28 lutego 2014

Pieczone ziemniaki z ziołami prowansalskimi




Pieczone ziemniaki z ziołami prowansalskimi



Do upieczenia ziemniaczków potrzebne są :
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 szczypty pieprzu
  • 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:

Obrane, umyte i pokrojone w księżyce ziemniaki ułożyć na papierze do pieczenia, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skropić oliwą, wstawić do pieca na około 45-60 minut i piec w temperaturze 230 stopni.
Podawać z dowolnymi sosami, u mnie jest to domowy majonez.


Smacznego!

wtorek, 25 lutego 2014

Spaghetti jarzynowe w kremowym sosie




Spaghetti jarzynowe w kremowym sosie



Polecam aromatyczne, kolorowe i witaminowe danie pełne smaków, które łączą się w kremowym sosie z dodatkiem sera Grana Padano.
Danie wegetariańskie powstałe spontanicznie.
Zapraszam.



Proporcje dla 4 osób:

Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti 
  •  250 ml śmietanki kremówki
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 3 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta cukru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 szczypty papryki jalapeño
  • 2 szczypty rozmarynu
  • 2-3 szczypty świeżo-zmielonego kolorowego pieprzu 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 30 g masła
  • 50 g sera Grana Padano 




 Wykonanie:

Przygotować jarzyny, umyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. W garnku na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, lekko oprószyć solą i cukrem, następnie dorzucić kolejne jarzyny, przyprawy, chwilę podsmażyć, dodać pomidory z puszki (pokrojone i bez końcówek), chwilę podgotować, dodać śmietankę i zostawić na 3-4 minuty do połączenia się smaków i aby jarzyny nie straciły swojej jędrności i koloru. Na koniec do całości przełożyć ugotowany makaron al dente, zetrzeć z 2-3 łyżki sera Grana Padano. Podawać ze świeżą bazylią i chrupiącą bagietką.

I gotowe !










Smacznego!

Za współpracę dziękuję mojej siostrze i córce *_* i pozdrawiam je gorąco oraz wszystkich wegetarian, którzy szukają inspiracji do swoich dań.


sobota, 22 lutego 2014

Sałata rzymska z sosem winegret



Sałata rzymska z sosem winegret



Smaczna i chrupiąca sałata rzymska z sosem winegret w duecie z czerwoną cebulą.

Potrzebna jest jedna główka sałaty, jedna mała cebula, świeża natka pietruszki.


Sos winegret:
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Składniki do sosu należy energicznie wymieszać ze sobą, uzyskując aksamitną masę, dodać posiekaną natkę pietruszki i polać naszą pokrojoną sałatę rzymską.



czwartek, 6 lutego 2014

Marchewkowe kotlety sojowe



Marchewkowe kotlety sojowe


Sposób na soję i wegetariańskie danie : Kotlety sojowe z marchewką !
Bardzo zdrowe i smaczne, a swój słodki smak zawdzięczają marchwi.
Moja poprzednia propozycja to : Kotlet sojowy z cukinią


Zapraszam. 


Składniki:
  • 1 kg ugotowanej wcześniej soi (Bio)
  • 1-2 marchewki (ładne i słodkie)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 szczypty soli morskiej
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3-4 szczypty ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko wysokiej jakości (najlepiej wiejskie, nabywam je od zaprzyjaźnionego gospodarza)
  • 2 szklanki bułki tartej (proponuję własną domową)
  • dowolny tłuszcz do smażenia, najzdrowsza opcja
  • papier kuchenny
Wykonanie:

Soję należy przemielić przez maszynkę, dodać do niej posiekaną i usmażoną cebulkę i czosnek na oliwie z odrobiną soli i cukru, startą marchew na dużych oczkach, całe jajko, przyprawy, zioła. Masę najlepiej wyrobić ręką. Mocząc ręce w wodzie ukształtować kotlety, a następnie panierować je w bułce. Smażyć na oliwie (albo innym ulubionym i zdrowym tłuszczu) na złoty kolor. Przełożyć na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu. 
Podawać z ulubionymi surówkami i sosami.










Smacznego!

środa, 5 lutego 2014

Pasta w kremowym sosie z kawiorem


Pasta w kremowym sosie z kawiorem    

Składniki:
  •  200 g  makaronu ze świeżych jaj i mąki z pszenicy durum 
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 łyżeczki kawioru
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 100 g żółtego sera (u mnie Cheddar)   
Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, śmietankę, przyprawić, zredukować sos, na końcu dodać 2-3 łyżeczki kawioru i posiekaną natkę pietruszki. Dodać do sosu ugotowany makaron al dente. Wymieszać delikatnie całość. Na talerzu przyozdobić startym serem.

Smacznego.


Carpaccio z pomarańczy i z cynamonem - Carpaccio d'oranges à la cannelle





Carpaccio z pomarańczy i z cynamonem - Carpaccio d'oranges à la cannelle




Polecam świeżą sałatkę w postaci carpaccio z pomarańczy, rodzynek i cynamonu.
Potrzebne nam są dla 2 osób 4 pomarańcze, 1 garść rodzynek, pól łyżeczki cynamonu. 

Wykonanie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Z umytych pomarańczy wyciąć skórę razem z błoną, a następnie pomarańcze pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Wyciśnięty podczas krojenia sok z pomarańczy przelać do miseczki (3-4 łyżki), wymieszać z cynamonem, dodać rodzynki, chwilę pozostawić. Gotowym sokiem polać pomarańcze i ozdobić rodzynkami.
Deser gotowy. 








Smacznego!


wtorek, 4 lutego 2014

Wegetariańska zupa jarzynowa z soją




Wegetariańska zupa jarzynowa z soją



Propozycja na zupę lekką i bogatą w witaminy.



Podam w przybliżeniu składniki i sposób przygotowania, ponieważ moja zupka jest zgotowana na tzw. "oko" i na wiele porcji. (To taki zapas dla dziecka, które wraca ze szkoły i potrzebuje ciepłego i zdrowego posiłku). Wcześniej już przedstawiłam podobną zupę wegetariańską z akcentem pomidorowym (to nasza własna pomysłowość i inwencja). Po ugotowaniu, zupę gorącą przelewam do szklanych naczyń (słoik), zakręcam, czekam do ostudzenia, chowam do lodówki. Przechowuję około 1 tygodnia, zupa jest świeża, a dziecko ma szybki i zdrowy posiłek.

W dużym garnku zagotowuję wodę z dwiema łyżeczkami soli morskiej, dodaję pokrojone w małą kostkę ziemniaki (około 1 kg), 3 obrane pietruszki w całości (łatwiej je wyłowić z talerza, gdy się za nią nie przepada), starte na dużych oczkach 3 duże marchwie, ugotowaną soję 2 szklanki, por pokrojony w plastry (dobrze oczyszczony), podsmażoną cebulkę (2 sztuki) i czosnek (3 duże ząbki) na oliwie z odrobiną soli i cukru (po 1 szczypcie, sól morska, a cukier trzcinowy), 4 liście laurowe. Wszystko to gotujemy około 40 minut, na koniec dodajemy groszek mrożony (u mnie około 150 g) i 200 ml śmietanki sojowej. Przyprawiamy jeszcze pieprzem i solą morską (gdy jest taka potrzeba), można również dodać odrobinę soku z cytryny. Gotujemy całość jeszcze 5 minut i zupa gotowa.
Przyozdabiamy zieloną pietruszką i podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem :) Mniam !


Smacznego!

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...