czwartek, 28 września 2017

Konfitura z aronii




Konfitura z aronii



Zapraszam wszystkich posiadaczy tego wspaniałego, pełnego witamin owocu do zrobienia szybkiej konfitury.



Proporcja do zrobienia jednego słoiczka:

Składniki: 
  • 300 g świeżej aronii (Polska)
  • 4 łyżki miodu 
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego 
Wykonanie: 

Opłukaną aronię umieścić w przygotowanej patelni lub garnku, dodać miód, cukier, wanilię, a następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.

Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonego słoiczka, zakręcić i postawić do góry dnem. Po kilku godzinach jest gotowy do przechowywania w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wspaniały dodatek do wszelkich deserów oraz do degustacji serów, wyśmienity!













  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...