niedziela, 29 września 2019

Kozi ser na deser, podany ze świeżymi figami, orzechami oraz miodem




Kozi ser na deser, podany ze świeżymi figami, orzechami oraz miodem



Figi w sezonie, a kozi ser lubi się ze słodkim, powstał więc deser. Smaczny, słodki od miodu, wytrawny od sera, pachnący miętą i prażonymi orzechami - bardzo zdrowy.
Zapraszam!



Składniki:
  • 60 g koziego sera
  • 3 świeże figi
  • 2 łyżki dobrego miodu kwiatowego
  • 1 garść uprażonych orzechów (u mnie są to orzechy ziemne)
  • kilka listków mięty do ozdoby
Wykonanie:

Ser oraz figi (umyte i osuszone) pokroić w plastry, ułożyć na przemian na półmisku, obsypać uprażonymi orzechami i udekorować miodem oraz świeżą miętą. 






Smacznego!

piątek, 27 września 2019

Spaghetti Carbonara




Spaghetti Carbonara



Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 45 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 40 g pecorino 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie:

W osolonej wodzie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu al dente. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć boczek. Do miski wbić dwa jajka, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać pecorino i wszystko ze sobą wymieszać na kremową masę. 

Ugotowany makaron al dente przełożyć do przesmażonego boczku na patelni, wymieszać, wyłączyć ogień, a następnie przełożyć jajeczną masę z pecorino. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Podawać natychmiast.






Buon appetito!



Na Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym zapraszam tutaj.

wtorek, 24 września 2019

Cielęcina z marchewką





  Cielęcina z marchewką  


 Składniki:
  • 600 g cielęciny 
  • 600 g marchwi 
  • 200 ml białego wytrawnego wina 
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 listki laurowe
  • bukiet suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • masło  
Wykonanie: 

Oczyszczone, umyte mięso pokroić na kawałki, przełożyć do patelni na rozgrzaną oliwę z odrobiną masła, obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka żaroodpornego. W kolejności do patelni dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, przesmażyć, przełożyć do mięsa, dorzucić pokrojoną marchewkę, przesmażyć dodać do reszty składników, przyprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe, tymianek. Patelnię zalać winem. Na małym ogniu całą esencję zebrać i przelać do mięsa. Przykryć całość bulionem, delikatnie przemieszać. Wstawić do pieca i dusić pod przykryciem około 1 h 45 w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa. 

Podawać z bagietką oraz ulubioną sałatą. 







  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...