wtorek, 30 czerwca 2020

Caprese - włoska sałatka




Caprese - włoska sałatka


Kiedy temperatury dochodzą do 30°C i ponad, ochota na swieże sałatki przychodzi automatycznie, dlatego na dziś przygotoawałam włoską caprese, dawniej smakowaną w malowniczym Sorrento.

Zapraszam:



Składniki:
  • 1 mozzarella
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno, wysokiej jakości
  • opcjonalnie może byc 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • oliwki (niekoniecznie)

Wykonanie:


Pokrojony pomidor z mozzarellą w plastrach ułożyć na przemian, oprószyć przyprawami, ozdobić oliwkami oraz swieżą bazylią, skropić oliwą aromatyzowaną czosnkiem.
Podawać z bagietką.









Buon Appetito

niedziela, 21 czerwca 2020

Guacamole z bagietką



Guacamole z bagietką


 Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1  łyżka oliwy
  • 1/2 limonki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta suszonej ostrej papryczki
  • bagietka 







Wykonanie: 

 Awokado rozgnieść widelcem, dodać przyprawy, skropić oliwą oraz sokiem z limonki. Smakować ze swieżą, chrupiącą bagietką.

 

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...