Caprese - włoska sałatka
Kiedy temperatury dochodzą do 30°C i ponad, ochota na swieże sałatki przychodzi automatycznie, dlatego na dziś przygotoawałam włoską caprese, dawniej smakowaną w malowniczym Sorrento.
Zapraszam:
Składniki:
- 1 mozzarella
- 1 dojrzały pomidor
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno, wysokiej jakości
- opcjonalnie może byc 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżych liści bazylii
- oliwki (niekoniecznie)
Wykonanie:
Pokrojony pomidor z mozzarellą w plastrach ułożyć na przemian, oprószyć przyprawami, ozdobić oliwkami oraz swieżą bazylią, skropić oliwą aromatyzowaną czosnkiem.
Podawać z bagietką.
Buon Appetito