Cytrynowe muffinki z perłowym lukrem
Składniki:
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka sody
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą skórkę z dwóch cytryn wcześniej wyszorowanych i sparzonych. Wycisnąć z nich sok i dodać do masy. Roztopić masło, dodać. Dosypać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, całość zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Przełożyć do foremek, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Masa na lukier powstała z soku z cytryny i cukru pudru. Dozowanie cukru do momentu zgęstnienia lukru.
Polecam ten deser, jest prosty, szybki i bardzo smaczny.
I na raz !