Zupa krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli
Kulinarne Wspomnienie z uroczego Stuttgartu.
Składniki:
- 2 młode brokuły (500 g)
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (według uznania)
- 1 szczypta pieprzu białego
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 70 g gorgonzoli
- 4 łyżki oliwy
- 1 litr wody
Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki, opłukać. W garnku na rozgrzana oliwę (3 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę w kostkę i posiekany czosnek, zeszklić, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą, gotować około 5 minut. Dodać przygotowane brokuły, przyprawić i zostawić na 15 minut ma małym ogniu. Zmiksować całość.
Podawać z kawałkami gorgonzoli bądź innego niebieskiego sera, skropić oliwą.
Smacznego!