Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami
Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.
Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.
Zapraszam!
Składniki:
- 2 kacze udka
- 200 g gotowanych kasztanów
- 6 szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki suszonego tymianku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
Purée z ziemniaków i młodego groszku:
- 4 ziemniaki
- 2 spore garści mrożonego, młodego groszku
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Kacze udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, dodać trochę ziół (tymianek, rozmaryn), czosnku, marynować przez minimum jedną godzinę.
Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć zamarynowane udka skórą do dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić.
Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą.
(Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował)
W osobnym garnku ugotować ziemniaki z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić na aksamitną masę.
Smacznego oraz Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!