Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami
Składniki:
- 1 Camembert de Normandie (dla jednej osoby)
- 2 gruszki
- 1 garść prażonych migdałów
- 1 garść roszponki
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- 1 świeża bagietka
Wykonanie:
Gruszki umyć, jedną z nich obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Drugą w paski.
W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, łyżkę miodu, chwilę smażyć. Podlać winem (około 2 łyżki), zredukować.
Camembert przekroić na pól, umieścić w ich drewnianych częściach opakowania w żaroodpornym naczyniu, każdą z nich lekko skropić roztopionym masłem, następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, nałożyć przygotowaną gruszkę z rondelka, ozdobić rozmarynem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut.
Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym.
Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz