Tarta z pomidorami i musztardą
(Tarte à la tomate et à la moutarde)
Tarta z pomidorami, popularna we Francji w sezonie letnim. Prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczna.
Zapraszam!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta Pâte brisée
- 4 dojrzałe w sezonie pomidory
- 150 g sera Comté
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Ciasto wyłożyć do formy, nakłuć widelcem dno, wysmarować musztardą, następnie wyłożyć na musztardę starty na dowolnych oczkach ser (mogą to być plastry). Pomidory pokrojone na plastry poukładać na serze, przyprawić ziołami prowansalskimi, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Na koniec skropić oliwą (tylko kilka kropel). Piec w temperaturze 220°C około 30 minut.
Smacznego!