Ryż na mleku z wanilią
Tradycyjne danie znane na całym świecie w rożnych odsłonach. Chociaż bywa, iż deser ten jest przyrządzany na bazie mleka kokosowego, jak w niektórych regionach Indii, to jego liczne oblicza różnią się przede wszystkim dodatkami - można przytoczyć tutaj preferencje Norwegów do ryżu na mleku z dodatkiem cynamonu, zaś inklinację Francuzów do jego najbardziej powszechnej wersji z wanilią, którą dzisiaj przedstawię. Przepis na bardziej orzeźwiającą wersję z truskawkami prezentuję tutaj.
Składniki:
- 100 g ryżu białego okrągłego
- 1l mleka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 saszetka cukru waniliowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przekroić laskę wanilii wzdłuż, a następnie wydrążyć nożem nasiona, przełożyć do mleka, które należy zagotować wraz z laską wanilii, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Zmniejszyć ogień, wsypać ryż, gotować na małym ogniu przez godzinę do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać w pucharkach wedle preferencji w temperaturze pokojowej, na ciepło lub schłodzone.