sobota, 29 czerwca 2013

Szparagi zielone z jajkiem w koszulce i majonezem bazyliowym



Szparagi zielone z jajkiem w koszulce i majonezem bazyliowym

Proporcje dla dwóch osób

Składniki:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 świeże i dobrej jakości jajka
  • kilka łyżek octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy bazyliowej
  • 1 żółtko
  • oliwa z oliwek wysokiej jakości
  • ocet winny
  • sól morska
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii 
Wykonanie:

Myjemy nasze szparagi, odcinamy końcówki i obieramy odpowiednią obieraczką do połowy każdą sztukę, delikatnie aby nie uszkodzić struktury szparagi. Wrzucamy je związane grubą nitką do gotującej się i lekko posolonej wody. Gotujemy tylko 5 minut. Przekładamy do bardzo zimnej wody na chwilkę hartując, a następnie układamy je na naszych talerzach. 

W drugim naczyniu należy zagotować wodę z octem winnym (około 100 ml). Jajko musi mieć temperaturę pokojowa i musi być świeże. Wbijamy je najpierw do malej miseczki, a następnie do gotującej się wody, którą wcześniej należy formować łyżka kształt koła. Jajko delikatnie przelewamy na środek gotującej się wody i pozwalamy mu na formowanie się. Gotujemy do 2,5-3 minut, po czym wyciągamy łyżką cedzakowa i przekładamy na papier kuchenny, dzięki któremu przewracając delikatnie jajko ładnie się uformuje i odsączy od wody. Tak przygotowane jajko będzie miękkie w środku i bardzo smaczne.

Sos do mojego dania:

Moim pomysłem do tego dania jest majonez z dodatkiem francuskiej musztardy bazyliowej wykonanej na bazie tradycyjnej receptury : "Moutarde au basilic"w skład której wchodzi między innymi białe wino i bazylia.


Do miski wlewamy łyżkę octu winnego, jedną łyżeczkę musztardy francuskiej  "Moutarde au basilic" (można zastąpić każda inna musztardą francuską) szczyptę soli, pieprzu, mieszamy trzepaczką albo mikserem, dodajemy w kolejności żółtko i mieszamy dolewając malutkim strumieniem oliwę tak aby uzyskać aksamitną konsystencję kremu. 
I gotowe !

Wszystko dekorujemy świeżymi liśćmi pięknie pachnącej bogini wszystkich ziół bazylii !

Proponowane wino do tego dania to Muscat d’Alsace.

Smacznego !




1 komentarz:

  1. Francuska musztarda, no tak, jakby to inna we francuskiej kuchni :) Ciekawy przepis, bardzo zachęcający :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń