niedziela, 28 czerwca 2015

Ryż na mleku z wanilią




Ryż na mleku z wanilią 



Tradycyjne danie znane na całym świecie w rożnych odsłonach. Chociaż bywa, iż deser ten jest przyrządzany na bazie mleka kokosowego, jak w niektórych regionach Indii, to jego liczne oblicza różnią się przede wszystkim dodatkami - można przytoczyć tutaj preferencje Norwegów do ryżu na mleku z dodatkiem cynamonu, zaś inklinację Francuzów do jego najbardziej powszechnej wersji z wanilią, którą dzisiaj przedstawię. Przepis na bardziej orzeźwiającą wersję z truskawkami prezentuję tutaj.

Składniki: 
  • 100 g ryżu białego okrągłego
  • 1l mleka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
 Wykonanie:
 
Przekroić  laskę wanilii wzdłuż, a następnie wydrążyć nożem nasiona, przełożyć do mleka, które należy zagotować wraz z laską wanilii, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Zmniejszyć ogień, wsypać ryż, gotować na małym ogniu przez godzinę do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać w pucharkach wedle preferencji w temperaturze pokojowej, na ciepło lub schłodzone. 


2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...