czwartek, 21 czerwca 2018

Bakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino

Bakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino




Bakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino




Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 150 g koziego sera
  • 2 garści startego Pecorino Romano
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 4 szczypty tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
Wykonanie:

Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół. Naciąć środek w kratkę, oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodać rozmaryn. Skropić starannie oliwą i wstawić do pieca na 20-25 minut. Piec w temperaturze 200 stopni.

Po wstępnym upieczeniu, ułożyć na polówkach pokrojony w plastry kozi ser, oprószyć serem pecorino, dorzucić jeszcze odrobinę ziół, skropić oliwą i wstawić na do pieca na jeszcze 10 minut.








Smacznego!

środa, 20 czerwca 2018

Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie





Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie




Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • sól i biały pieprz  
  • 2 duże szczypty cynamonu 
  • 1 łyżka masła 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka maizeny (opcjonalnie)
Wykonanie: 
Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć, a następnie wyciąć cienkie paseczki ze skórki, wycisnąć z niej sok. Drugą wyfiletować.  

Przygotowane i osuszone piersi oprószyć pieprzem z obydwu stron, przełożyć na suchą patelnie od strony skóry, smażyć do zrumienienia, przełożyć na drugą stronę, oprószyć solą, dorzucić paseczki ze skórki z pomarańczy, polać miodem, smażyć 5 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety z kaczki na kawałki, wyłożyć na półmisek, polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami. 







Smacznego!

wtorek, 5 czerwca 2018

Gruszka z cynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort




Gruszka z cynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort



Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
  • 2 dojrzałe gruszki 
  • 3 łyżki miodu 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 100 g sera Roquefort  
  • 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby                       
 Wykonanie: 

Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło.

 

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...