Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- sól i biały pieprz
- 2 duże szczypty cynamonu
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka maizeny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piersi z kaczki umyć, osuszyć, wykroić błony, skórę naciąć w kratkę. Obydwie pomarańcze wyszorować, jedną sparzyć, a następnie wyciąć cienkie paseczki ze skórki, wycisnąć z niej sok. Drugą wyfiletować.
Przygotowane i osuszone piersi oprószyć pieprzem z obydwu stron, przełożyć na suchą patelnie od strony skóry, smażyć do zrumienienia, przełożyć na drugą stronę, oprószyć solą, dorzucić paseczki ze skórki z pomarańczy, polać miodem, smażyć 5 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
W tym czasie z patelni odlać nadmiar tłuszczu z kaczki, pozostawiając odrobinę, dodać jedna łyżkę miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety z kaczki na kawałki, wyłożyć na półmisek, polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!