Bakłażan zapiekany z kozim serem i pecorino
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 150 g koziego sera
- 2 garści startego Pecorino Romano
- sól morska i pieprz do smaku
- 4 szczypty tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Bakłażany umyć, osuszyć, przeciąć na pół. Naciąć środek w kratkę, oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem, dodać rozmaryn. Skropić starannie oliwą i wstawić do pieca na 20-25 minut. Piec w temperaturze 200 stopni.
Po wstępnym upieczeniu, ułożyć na polówkach pokrojony w plastry kozi ser, oprószyć serem pecorino, dorzucić jeszcze odrobinę ziół, skropić oliwą i wstawić na do pieca na jeszcze 10 minut.
Smacznego!
ślinka cieknie, serio!
OdpowiedzUsuńMartyna - zyciewrytmieslow.pl
tak prosto i jak pysznie! :D
OdpowiedzUsuń