czwartek, 20 sierpnia 2015

Banany flambirowane z rumem (Bananes flambées au rhum)




Banany flambirowane z rumem (Bananes flambées au rhum)



Płonące, słodkie banany oraz orzeźwiający zmrożony jogurt. 
Oto propozycja na wakacyjny, letni deser.
 Zapraszam.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki: 
  • 4 banany
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki Rumu James Cook 
Wykonanie:

Banany obrać ze skórki, podzielić na dowolne kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone banany, cukier, karmelizować, następnie podlać rumem i bardzo ostrożnie podpalić. Serwować z dowolnymi lodami. U mnie jest to zmrożony jogurt naturalny, który kapitalnie komponuje się ze słodkimi bananami.







Smacznego!

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...