Pstrąg łososiowy pieczony w folii
Dla dwóch osób:
Składniki:
- 1 świeży pstrąg łososiowy
- 1 cytryna
- 1 szalotka albo czerwona cebula
- świeży rozmaryn i tymianek (albo suszone zioła prowansalskie)
- sól morska gruba
- pieprz świeżo zmielony
- oliwa 2 łyżki
- 40 g masła
Sos do ryby:
- 1 szalotka
- 200 g śmietany kremówki
- 1 szczypta soli morskiej grubej
- 1 szczypta pieprzu
- 1/2 cytryny
- 30 g sera gorgonzola (bądź innego)
Wykonanie:
Pstrąg oczyszczony, umyty, osuszony lekko skropić oliwą, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć wewnątrz zioła, plastry cytryny, szalotki i masła. Zawinąć w folie i wstawić do rozgrzanego pieca 200 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu otworzyć folie i piec jeszcze 10 minut. Sos do ryby przygotować w osobnym garnku, podsmażyć na maśle szalotkę, przyprawić solą i pieprzem, zeszklić, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, śmietankę, zredukować sos, dodać ser. Rybę podawać sosem i z frytkami bądź ulubionymi innymi dodatkami.
Smacznego!