niedziela, 15 grudnia 2013

Sposób na brukselkę




Sposób na brukselkę



Składniki:
  • 900 g świeżej brukselki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g masła
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Wykonanie: 

Każdą brukselkę oczyścić, odciąć końcówkę, odrzucić zewnętrzne listki, naciąć lekko na czubku na krzyż. Opłukać. Gotować w wodzie około 7 minut. Do wody dodać szczyptę soli morskiej, 1 łyżeczkę cukru i pól łyżeczki kminku. Następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z grubym plastrem masła, wrzucić posiekaną cebulę, dodać szczyptę-dwie soli morskiej, 1,5 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki curry i chwilę karmelizować, dodać ocet winny 2-3 łyżki, resztę masła, zredukować sos i dodać ugotowaną brukselkę. Wymieszać wszystko i dusić około 3-4 minut. Ozdobić posiekaną natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Moj ulubiony przepis z brukselka w roli glownej ! ;)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...