Sposób na brukselkę
Składniki:
- 900 g świeżej brukselki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- 100 g masła
- 3 łyżki octu winnego
- 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Każdą brukselkę oczyścić, odciąć końcówkę, odrzucić zewnętrzne listki, naciąć lekko na czubku na krzyż. Opłukać. Gotować w wodzie około 7 minut. Do wody dodać szczyptę soli morskiej, 1 łyżeczkę cukru i pól łyżeczki kminku. Następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z grubym plastrem masła, wrzucić posiekaną cebulę, dodać szczyptę-dwie soli morskiej, 1,5 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki curry i chwilę karmelizować, dodać ocet winny 2-3 łyżki, resztę masła, zredukować sos i dodać ugotowaną brukselkę. Wymieszać wszystko i dusić około 3-4 minut. Ozdobić posiekaną natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Moj ulubiony przepis z brukselka w roli glownej ! ;)
OdpowiedzUsuń