Kapusta pekińska w sosie jogurtowo-musztardowym z dodatkiem świeżej szałwii
Składniki:
- 1/2 kapusty pekinskiej
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka kukurydzy
- kilka świeżych liści szałwii
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego koperku
Sos do sałatki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu winnego
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Bagietka (Wypiek własny)
Wykonanie:
Warzywa umyte i osuszone pokroić na drobne kawałki, dodać posiekaną szałwię, pietruszkę, koperek, kukurydzę i wymieszać w misce. W osobnej miseczce połączyć wymienione składniki do sosu do powstania aksamitnej i jednolitej masy, dodać do warzyw, wymieszać. Można podawać ze świeżą bagietką albo jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Szałwia to bardzo ciekawy dodatek :)
OdpowiedzUsuń