Zapiekany ser feta z przyprawami i oliwkami
Zapraszam na oryginalny ser feta na bazie mleka owczego i koziego zapiekany w folii aluminiowej z przyprawami i aromatycznymi oliwkami greckimi. Dla smakoszy prawdziwa uczta.
Składniki:
- 200 g sera FETA (oryginalna grecka feta z pasteryzowanego mleka owczego i koziego w solance.
- 2 szczypty przyprawy oregano
- 1 szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
- 1 garść czarnych oliwek z pestkami (oryginalne i aromatyczne)
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (wysokiej jakości)
- 1 garść sałaty rukoli
- 1 dojrzała czerwona papryka
- kilka pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Wyłożyć na folię aluminiową ser, oprószyć przyprawami, skropić oliwą, nałożyć oliwki, przykryć folią, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 °C okolo15 minut. Przed podaniem skropić jeszcze oliwą. Podawać na dowolnej sałacie ze świeżą papryką i pomidorami.
Smacznego!