środa, 17 września 2014

Filet z łososia na czerwonej soczewicy i białym winie





Filet z łososia na czerwonej soczewicy i białym winie



Smażony łosoś w roli głównej podany na duszonej czerwonej soczewicy z delikatną szalotką i  czosnkiem.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 2 świeże filety z łososia ze skórą (około 400 g)
  • 200 g suszonej soczewicy
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina (Riesling d'Alsace)
  • sól morska
  • świeżo mielony kolorowy pieprz 
  • 1/2 łyżeczki curry 
  •  1 szczypta kurkumy
  • oliwa 
  • 30 g masła
Wykonanie:

Jedną łyżkę oliwy z masłem (1 plaster) rozgrzać na patelni, dorzucić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać soczewicę, przyprawić solą, pieprzem oraz curry z kurkumą, podsmażyć, podlać winem (200 ml), a następnie wodą około 100 ml (tylko dozować), tak aby soczewica zmiękła, a jednocześnie nie była rozgotowana. Na osobnej patelni umyte i osuszone filety z łososia oprószone solą morską i pieprzem świeżo zmielonym przełożyć na rozgrzaną oliwę, smażyć od strony skóry do zrumienienia się. Przełożyć na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Ułożyć na talerzach soczewicę wraz z usmażonym łososiem. Podawać ze świeżą sałatą (u mnie jest to rukola).









Proponowane wino do tego dania : Riesling d'Alsace.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. mniam! czerwona soczewica brzmi wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kompozycja, czerwoną soczewicę jadałam do tej pory w zupie albo z sosami.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...