Filet z łososia na czerwonej soczewicy i białym winie
Smażony łosoś w roli głównej podany na duszonej czerwonej soczewicy z delikatną szalotką i czosnkiem.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 2 świeże filety z łososia ze skórą (około 400 g)
- 200 g suszonej soczewicy
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml białego wytrawnego wina (Riesling d'Alsace)
- sól morska
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 szczypta kurkumy
- oliwa
- 30 g masła
Wykonanie:
Jedną łyżkę oliwy z masłem (1 plaster) rozgrzać na patelni, dorzucić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać soczewicę, przyprawić solą, pieprzem oraz curry z kurkumą, podsmażyć, podlać winem (200 ml), a następnie wodą około 100 ml (tylko dozować), tak aby soczewica zmiękła, a jednocześnie nie była rozgotowana. Na osobnej patelni umyte i osuszone filety z łososia oprószone solą morską i pieprzem świeżo zmielonym przełożyć na rozgrzaną oliwę, smażyć od strony skóry do zrumienienia się. Przełożyć na drugą stronę i smażyć 2 minuty. Ułożyć na talerzach soczewicę wraz z usmażonym łososiem. Podawać ze świeżą sałatą (u mnie jest to rukola).
Proponowane wino do tego dania : Riesling d'Alsace.
Smacznego!
mniam! czerwona soczewica brzmi wspaniale!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja, czerwoną soczewicę jadałam do tej pory w zupie albo z sosami.
OdpowiedzUsuń