Figi zapiekane z gorgonzolą, miodem i świeżym tymiankiem
Zapraszam na bardzo smaczny deser na ciepło z figami w roli głównej. Nie wymaga on wielu składników i długiego czasu do przygotowania, a przyjemność w smakowaniu ogromna.
Składniki:
- 4 dojrzale figi (na 2 osoby)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 50 g Gorgonzoli
- 1 łyżka uprażonych włoskich orzechów
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
Figi umyć, osuszyć, odkroić końcówki, przekroić na krzyż do połowy. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Ułożyć w nim figi, do każdej wlać około 1 łyżeczki miodu i ponadziewać małymi kawałkami gorgonzoli. Położyć na nich gałązki świeżego tymianku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni około 10-15 minut do połączenia się smaków. Przed podaniem pozbyć się upieczonych gałązek tymianku i udekorować uprażonymi orzechami. Podawać na ciepło.
Przed pieczeniem:
Smacznego!
wow musi smakować wyśmienicie, spisuję sobie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo wykwintne i eleganckie danie :)
OdpowiedzUsuń