piątek, 16 marca 2018

Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne




Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne


Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami.
Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny!
Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste.
Polecam je gorąco.



Składniki:
  • 6 młodych cykorii
  • 6 małych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g sera Comté
  • 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 garść uprażonych dowolnych orzechów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej 
Wykonanie:

Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian.

Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery.

Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych.






Smacznego!



poniedziałek, 12 marca 2018

Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie




Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie


Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut!



Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu 
  • 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku
  • 2 łyżeczki TIKKA CURRY
  • 1 łyżeczka prażonej szalotki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 garść posiekanej kolendry
Wykonanie:

Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie dodać groszek, chwilę podgotować, aby nie stracił swojego pięknego zielonego koloru. Udekorować danie prażoną szalotką oraz rozmarynem. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz sałatami. 



Smacznego!

niedziela, 4 marca 2018

Zupa cebulowa na czerwonym winie




Zupa cebulowa na czerwonym winie


Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :) 
Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy.

Proporcje dla dwóch osób:


Składniki:
  • 4 duże cebule
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wołowego 
  • 1/2 bagietki
  • 100 g sera Comté
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać mąką, podsmażyć, wlać wino, podgotować, a następnie zalać bulionem, gotować około 20-30 minut aż cebula zrobi się mięciutka.

Przygotowane miseczki żaroodporne wypełnić ugotowaną zupą cebulową, ułożyć w każdej z nich po jednej kromce bagietki, obsypać startym serem Comtè i wstawić do pieca na około 5-6 minut do zrumienienia się sera (200 stopni).






Smacznego!

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...