Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne
Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami.
Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny!
Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste.
Polecam je gorąco.
Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny!
Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste.
Polecam je gorąco.
Składniki:
- 6 młodych cykorii
- 6 małych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów
- 3 łyżki miodu
- 100 g sera Comté
- 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 garść uprażonych dowolnych orzechów
- sól i pieprz do smaku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian.
Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych.
Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian.
Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych.
Smacznego!