Spaghetti z wędzonym łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Składniki:
- 250 makaronu spaghetti
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki octu winnego z białego wina
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 30 g masła
Wykonanie:
Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + masło) zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dorzucić pokrojony łosoś, dodać umyte liście szpinaku (można je wcześniej pokroić), przyprawić, smażyć całość, dodać ocet winny z 2 łyżki, dodać śmietankę, poddusić z 3-4 minuty do zredukowania się sosu. Na koniec dodać ugotowany al dente makaron - spaghetti do sosu i lekko wymieszać ze sobą. Gotowe.
Smacznego!