poniedziałek, 11 listopada 2013

Suflet czekoladowy (Soufflé au chocolat)




Suflet czekoladowy (Soufflé au chocolat)



Polecam prosty i bardzo smaczny deser w postaci sufletu czekoladowego, który przygotowuje się ekspresowo jak również konsumuje! 
Miłośnicy czekolady powinni być usatysfakcjonowani.
Zapraszam.



 Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 2 jajka (dobra jakość)
  • 100 g czarnej czekolady (najlepiej 90 % cacao)
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 szczypta soli
Wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ramequingi wysmarować masłem i obsypać wewnętrzne ścianki cukrem, wstawić do lodówki do schłodzenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do roztopionej czekolady, ucierać. Ubić w osobnej misce białka ze szczyptą soli na sztywną masę, a następnie stopniowo po 1/3 części piany dodawać do utartego musu czekoladowego. Wymieszać całość delikatnie, przełożyć do uroczych ramequingow i piec w temperaturze 210 stopni około 12 minut. Podawać gorące.







Smacznego!

3 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...