sobota, 27 października 2018

Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki




Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki 


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 dojrzały słodki pomidor
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1 garść oliwek
Dressing do pieczonego bakłażana i papryki:
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta soli i pieprzu 
Wykonanie:

Bakłażana i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bakłażan w półplasterkach, papryka wydrążona i na ćwiartki), ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, zwłaszcza bakłażana, oprószyć lekko solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Z papryki po upieczeniu ściągnąć skórkę, ułożyć upieczone warzywa na półmisku, dorzucić pokrojoną cebulę w piórka, pomidora w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać ulubione oliwki.

Składniki do dressingu umieścić w miseczce i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej emulsji, na koniec dodać posiekany czosnek, wymieszać.

Przygotowane warzywa polać sosem i delikatnie przemieszać. Sałatkę przed podaniem powinno się schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.






Smacznego!

niedziela, 21 października 2018

Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym




Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym



W prostocie siła.



Składniki:
  • 2 spore garści umytej i osuszonej świeżej rukoli
  • 1 garść ulubionych orzechów (u mnie arachidowe)
Dressing do sałatki z rukoli:
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu 
Wykonanie:

Składniki do sosu dobrze ze sobą wymieszać do uzyskania aksamitnego kremu. Uprażone i posiekane orzechy dodać do dressingu. Rukolę wyłożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. Na koniec oprószyć jeszcze posiekanymi orzechami.








Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne.








Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj.



Buon appetito!

piątek, 19 października 2018

Dietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną




Dietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną


Dietetycznie, szybko i zdrowo. Dla dzieci i dorosłych, bez cukru, a słodko!
Śniadanie, podwieczorek, deser, jak kto woli.
Zapraszam!



Proporcje na dwie osoby:
Składniki:
  • 2 banany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
Wykonanie:

Banany obrać, pokroić na plastry, odłożyć po kilka na talerz, dodać jogurt, zmiksować na aksamitny krem. Wypełnić pucharki, udekorować bananami, orzechami oraz żurawiną. Podawać schłodzone.



  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...