Strony

sobota, 27 października 2018

Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki




Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki 


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 dojrzały słodki pomidor
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1 garść oliwek
Dressing do pieczonego bakłażana i papryki:
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta soli i pieprzu 
Wykonanie:

Bakłażana i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bakłażan w półplasterkach, papryka wydrążona i na ćwiartki), ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, zwłaszcza bakłażana, oprószyć lekko solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Z papryki po upieczeniu ściągnąć skórkę, ułożyć upieczone warzywa na półmisku, dorzucić pokrojoną cebulę w piórka, pomidora w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać ulubione oliwki.

Składniki do dressingu umieścić w miseczce i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej emulsji, na koniec dodać posiekany czosnek, wymieszać.

Przygotowane warzywa polać sosem i delikatnie przemieszać. Sałatkę przed podaniem powinno się schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.






Smacznego!

niedziela, 21 października 2018

Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym




Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym



W prostocie siła.



Składniki:
  • 2 spore garści umytej i osuszonej świeżej rukoli
  • 1 garść ulubionych orzechów (u mnie arachidowe)
Dressing do sałatki z rukoli:
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu 
Wykonanie:

Składniki do sosu dobrze ze sobą wymieszać do uzyskania aksamitnego kremu. Uprażone i posiekane orzechy dodać do dressingu. Rukolę wyłożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. Na koniec oprószyć jeszcze posiekanymi orzechami.








Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne.








Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj.



Buon appetito!

piątek, 19 października 2018

Dietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną




Dietetyczny mus bananowy na bazie jogurtu naturalnego z orzechami i żurawiną


Dietetycznie, szybko i zdrowo. Dla dzieci i dorosłych, bez cukru, a słodko!
Śniadanie, podwieczorek, deser, jak kto woli.
Zapraszam!



Proporcje na dwie osoby:
Składniki:
  • 2 banany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
Wykonanie:

Banany obrać, pokroić na plastry, odłożyć po kilka na talerz, dodać jogurt, zmiksować na aksamitny krem. Wypełnić pucharki, udekorować bananami, orzechami oraz żurawiną. Podawać schłodzone.