Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 dojrzały słodki pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1 garść oliwek
Dressing do pieczonego bakłażana i papryki:
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Bakłażana i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bakłażan w półplasterkach, papryka wydrążona i na ćwiartki), ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, zwłaszcza bakłażana, oprószyć lekko solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Z papryki po upieczeniu ściągnąć skórkę, ułożyć upieczone warzywa na półmisku, dorzucić pokrojoną cebulę w piórka, pomidora w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać ulubione oliwki.
Składniki do dressingu umieścić w miseczce i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej emulsji, na koniec dodać posiekany czosnek, wymieszać.
Przygotowane warzywa polać sosem i delikatnie przemieszać. Sałatkę przed podaniem powinno się schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.
Składniki do dressingu umieścić w miseczce i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej emulsji, na koniec dodać posiekany czosnek, wymieszać.
Przygotowane warzywa polać sosem i delikatnie przemieszać. Sałatkę przed podaniem powinno się schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!