Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym
W prostocie siła.
Składniki:
- 2 spore garści umytej i osuszonej świeżej rukoli
- 1 garść ulubionych orzechów (u mnie arachidowe)
Dressing do sałatki z rukoli:
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu winnego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Składniki do sosu dobrze ze sobą wymieszać do uzyskania aksamitnego kremu. Uprażone i posiekane orzechy dodać do dressingu. Rukolę wyłożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. Na koniec oprószyć jeszcze posiekanymi orzechami.
Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne.
Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz