Halibut w panierce migdałowej z porem na maśle i ziemniakami
Zapraszam do przyrządzenia pysznego halibuta w chrupiącej panierce migdałowej z duszonym porem na maśle oraz smażonymi młodymi ziemniaczkami w ziołach.
Składniki:
- 4 porcje halibuta (filet)
- 1 jajko
- 1 garść zmielonych migdałów
- 2 pory
- 1 łyżka masła
- sól morka
- pieprz biały i czerwony
- oliwa do smażenia
Umyte, osuszone kawałki halibuta lekko oprószyć solą i białym pieprzem. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie opanierować w mielonych migdałach. Smażyć na gorącej oliwie z obydwu stron na kolor złocisty. Przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. W osobnym garnku umyte, oczyszczone, pokrojone w talarki pory lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli morskiej i pieprzu, tak aby nie straciły koloru i jędrności. Młode ziemniaki dobrze umyć, podgotować w wodzie (około 5 minut) przekroić na polówki i podsmażyć na oliwie z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do zrumienienia się.
Smacznego!