poniedziałek, 25 maja 2015

Halibut w panierce migdałowej z porem na maśle i ziemniakami




Halibut w panierce migdałowej z porem na maśle i ziemniakami



Zapraszam do przyrządzenia pysznego halibuta w chrupiącej panierce migdałowej z duszonym porem na maśle oraz smażonymi młodymi ziemniaczkami w ziołach.



Składniki:
  • 4 porcje halibuta (filet)
  • 1 jajko
  • 1 garść zmielonych migdałów
  • 2 pory
  • 1 łyżka masła
  • sól morka
  • pieprz biały i czerwony
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:  

Umyte, osuszone kawałki halibuta lekko oprószyć solą i białym pieprzem. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie opanierować w mielonych migdałach. Smażyć na gorącej oliwie z obydwu stron na kolor złocisty. Przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. W osobnym garnku umyte, oczyszczone, pokrojone w talarki pory lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli morskiej i pieprzu, tak aby nie straciły koloru i jędrności. Młode ziemniaki dobrze umyć, podgotować w wodzie (około 5 minut) przekroić na polówki i podsmażyć na oliwie z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do zrumienienia się.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...