czwartek, 24 kwietnia 2014

Przystawka z dojrzałego koziego sera z borówkami na ciepło




Przystawka z dojrzałego koziego sera z borówkami na ciepło



Składniki:
  • 100 g dojrzałego koziego sera (dla jednej osoby po 100 g)
  • 50 g borówki leśnej
  • kilka orzechów włoskich 
  • opcjonalnie oliwa z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:

Ser przekroić w poprzek, wyłożyć jedną łyżeczkę borówki leśnej na dolnej części sera, przełożyć drugą polówką, zapakować w folie aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Przełożyć z folii na talerz, przyozdobić uprażonymi orzechami włoskimi i borówką leśną. Można skropić oliwą z pierwszego tłoczenia dla podkreślenia smaku. Podawać na ciepło.



Smacznego.

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tarta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi




Tarta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży brokuł
  • 1 garść pokrojonego świeżego szczypioru
  • 200 ml słodkiej śmietanki 
  • 2 jajka (wysoka jakość)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera ricotta
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
Wykonanie: 

 Wyłożyć formę ciastem, nakłuć widelcem. Ugotować różyczki brokuł w osolonej wodzie do 3 minut, przełożyć do wody z lodem, zahartować, ułożyć na cieście. Pomidorki przekroić na pól, ułożyć między brokułami. Podsmażyć na maśle szczypior, przełożyć do wymieszanej śmietanki z jajkami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, przelać na brokuły i pomidorki. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i serem ricotta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.











Smacznego!

czwartek, 10 kwietnia 2014

Sałatka z zielonej soczewicy




Sałatka z zielonej soczewicy



Składniki:
  • 250 g soczewicy zielonej
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 garść świeżego oregano
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Soczewicę opłukaną ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody do 15 minut (do miękkości). Do ugotowanej i przepłukanej soczewicy dodać posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone pomidorki, świeże zioła, sól, pieprz, oliwę i ocet winny, (ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny bądź limonki). Wymieszać całość ze sobą i podawać.







Smacznego!

wtorek, 8 kwietnia 2014

Jajko w koszulce na soczewicy




Jajko w koszulce na soczewicy



 Zapraszam do przyrządzenia soczewicy w charakterze sałatki. Jest to smaczna i wartosciowa alternatywa na lunch bądź kolacje dla wegetarian i nie tylko. Dodatkiem jest jajko w koszulce. Myślę, że osoby podchodzące do soczewicy niechętnie i sceptycznie mają okazję się do niej przekonać.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1 szklanka suszonej zielonej soczewicy
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 jajka wysokiej jakości (u mnie wiejskie od zaprzyjaźnionego od lat gospodarza)
Wykonanie:

Soczewicę opłukać. Jedną szklankę soczewicy przykryć dwoma szklankami wody, posolić (1 szczypta soli morskiej), gotować 10-15 minut, tak aby nie była za miękka. Przepłukać na sicie zimną wodą. Posiekać cebulę, czosnek, pomidorki pokroić na dowolne kawałki, posypać pietruszką, wymieszać wszystko z soczewicą, dodać oliwę i ocet, przyprawić solą i pieprzem. 
Sposób na ugotowanie jajka w koszulce podaję  w tym przepisie. Na talerze wyłożyć sałatkę z soczewicy, a na niej delikatnie położyć świeżo zgotowane jajko w koszulce. Skropić całość oliwą.
Gotowe.






Smacznego!

piątek, 4 kwietnia 2014

Tarta alzacka z jabłkami (Tarte alsacienne aux pommes)




Tarta alzacka z jabłkami (Tarte alsacienne aux pommes)  



Przepyszna tarta z jabłkami, gdzie charakterystycznym wyróżnieniem jest uprzednie karmelizowanie owoców, co wpływa pozytywnie na jej efekt końcowy, czyli rozkoszną słodycz.
Częsty deser w moim domu, nie wymaga on dużego wysiłku, ani wydłużonego czasu w przygotowaniu, a przyjemność w kosztowaniu bezcenna. 
 Pâte brisée (spód) zastąpiłam Pâte feuilletée czyli ciastem francuskim.
Zapraszam.



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg jabłek
  • cukier brązowy
  • 40 g masła 
Kremowa masa do tarty z jabłkami:
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g słodkiej śmietanki
Wykonanie:

Ciasto ułożyć w formie, lekko nakłuć widelcem. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć środki z pestkami. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, dorzucić jabłka, karmelizować około 5 minut. Przełożyć na półmisek, odczekać chwilę i po lekkim ostygnięciu ułożyć je na cieście. W osobnej misce połączyć jajka, śmietankę, cukier waniliowy i zwykły ze sobą mikserem bądź trzepaczką. Przykryć jabłka kremową masą. Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 45 minut. Po upieczeniu można lekko oprószyć wierzch cukrem brązowym. Kolejna czynność to słodka chwila dla podniebienia.












Smacznego et bon appétit !

czwartek, 3 kwietnia 2014

Filet z dorsza atlantyckiego z warzywami w białym winie




Filet z dorsza atlantyckiego z warzywami w białym winie



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  •  2 świeże filety z dorsza atlantyckiego
  • 1 młoda cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 świeża ostra papryczka
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 4 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g masła
  • 1 cytryna
Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę z masłem położyć oprószone filety solą i pieprzem, obsmażyć delikatnie z dwóch stron, dodać pokrojone warzywa zaczynając od posiekanego czosnku i w kolejności dodając pokrojoną cebulę w piórka, ostrą papryczkę, cukinię w słupki, pomidorki na pól, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalać winem, przykryć, dusić około 5 minut. 










Smacznego!

wtorek, 1 kwietnia 2014

Sałatka grecka




Sałatka grecka


Wspaniała świeża sałatka w stylu greckim, pachnąca i zdrowa, polecam! 
Proporcje dla dwóch osób.



Składniki:
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 garść oliwek
  • 200 g sera feta
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 4 szczypty suszonego oregano
  • 1/2 cytryny
  • 50 ml oliwy greckiej z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
  • bazylia do ozdoby
Wykonanie: 

Warzywa umyć, pokroić w małe kawałki razem z serem, ułożyć na talerzach, przyprawić, skropić cytryną i oliwą grecką. Gotowe !



















Smacznego!

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...