Tarta alzacka z jabłkami (Tarte alsacienne aux pommes)
Przepyszna tarta z jabłkami, gdzie charakterystycznym wyróżnieniem jest uprzednie karmelizowanie owoców, co wpływa pozytywnie na jej efekt końcowy, czyli rozkoszną słodycz.
Częsty deser w moim domu, nie wymaga on dużego wysiłku, ani wydłużonego czasu w przygotowaniu, a przyjemność w kosztowaniu bezcenna.
Pâte brisée (spód) zastąpiłam Pâte feuilletée czyli ciastem francuskim.
Zapraszam.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg jabłek
- cukier brązowy
- 40 g masła
Kremowa masa do tarty z jabłkami:
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g słodkiej śmietanki
Ciasto ułożyć w formie, lekko nakłuć widelcem. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyciąć środki z pestkami. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, dorzucić jabłka, karmelizować około 5 minut. Przełożyć na półmisek, odczekać chwilę i po lekkim ostygnięciu ułożyć je na cieście. W osobnej misce połączyć jajka, śmietankę, cukier waniliowy i zwykły ze sobą mikserem bądź trzepaczką. Przykryć jabłka kremową masą. Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 45 minut. Po upieczeniu można lekko oprószyć wierzch cukrem brązowym. Kolejna czynność to słodka chwila dla podniebienia.
Smacznego et bon appétit !