Sałatka z zielonej soczewicy
Składniki:
- 250 g soczewicy zielonej
- 1 czerwona cebula
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu winnego
- 1 garść świeżego oregano
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Soczewicę opłukaną ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody do 15 minut (do miękkości). Do ugotowanej i przepłukanej soczewicy dodać posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone pomidorki, świeże zioła, sól, pieprz, oliwę i ocet winny, (ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny bądź limonki). Wymieszać całość ze sobą i podawać.
Smacznego!
Pyszna. Polecam :)
OdpowiedzUsuń