Jajko w koszulce na soczewicy
Zapraszam do przyrządzenia soczewicy w charakterze sałatki. Jest to smaczna i wartosciowa alternatywa na lunch bądź kolacje dla wegetarian i nie tylko. Dodatkiem jest jajko w koszulce. Myślę, że osoby podchodzące do soczewicy niechętnie i sceptycznie mają okazję się do niej przekonać.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 1 szklanka suszonej zielonej soczewicy
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 2 jajka wysokiej jakości (u mnie wiejskie od zaprzyjaźnionego od lat gospodarza)
Wykonanie:
Soczewicę opłukać. Jedną szklankę soczewicy przykryć dwoma szklankami wody, posolić (1 szczypta soli morskiej), gotować 10-15 minut, tak aby nie była za miękka. Przepłukać na sicie zimną wodą. Posiekać cebulę, czosnek, pomidorki pokroić na dowolne kawałki, posypać pietruszką, wymieszać wszystko z soczewicą, dodać oliwę i ocet, przyprawić solą i pieprzem.
Sposób na ugotowanie jajka w koszulce podaję w tym przepisie. Na talerze wyłożyć sałatkę z soczewicy, a na niej delikatnie położyć świeżo zgotowane jajko w koszulce. Skropić całość oliwą.
Gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz