Tarta z brokułami i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży brokuł
- 1 garść pokrojonego świeżego szczypioru
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 2 jajka (wysoka jakość)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g sera ricotta
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Wyłożyć formę ciastem, nakłuć widelcem. Ugotować różyczki brokuł w osolonej wodzie do 3 minut, przełożyć do wody z lodem, zahartować, ułożyć na cieście. Pomidorki przekroić na pól, ułożyć między brokułami. Podsmażyć na maśle szczypior, przełożyć do wymieszanej śmietanki z jajkami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, przelać na brokuły i pomidorki. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki i serem ricotta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Smacznego!
Mmm, brokuł to mój idealny dodatek do tarty, pycha! :) Twoja wygląda pięknie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda i smakuje.
Pozdrawiam !
świetny przepis i ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam !
UsuńŚliczna ta tarta.
OdpowiedzUsuńPiękna tarta, bardzo apetyczna.
OdpowiedzUsuń