Filet z dorsza atlantyckiego z warzywami w białym winie
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 2 świeże filety z dorsza atlantyckiego
- 1 młoda cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 świeża ostra papryczka
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 4 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy
- 40 g masła
- 1 cytryna
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę z masłem położyć oprószone filety solą i pieprzem, obsmażyć delikatnie z dwóch stron, dodać pokrojone warzywa zaczynając od posiekanego czosnku i w kolejności dodając pokrojoną cebulę w piórka, ostrą papryczkę, cukinię w słupki, pomidorki na pól, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Zalać winem, przykryć, dusić około 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz