Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami
Zapraszam na smaczną przystawkę z bakłażana w innej odsłonie. Tym razem z kozim serem, jakże delikatne w smaku. Polecam !
Składniki:
- 1 bakłażan
- 150 g koziego sera
- 1 garść świeżych liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- papier kuchenny
Wykonanie:
Bakłażana myjemy, odkrajamy końcówkę i kroimy go na plastry wzdłuż. Solimy każdy z osobna i odstawiamy na chwilę, by pozbyć się goryczki. Po chwili papierem kuchennym wycieramy dokładnie każdy plaster albo płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy plastry z obydwu stron na rumiany kolor i bardzo ważne odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. W osobnej miseczce mieszamy ser z łyżką dobrej oliwy z oliwek, kilkoma suszonymi pomidorami, liśćmi bazylii, szczyptą soli (nie ma konieczności gdyż ser jest wystarczająco słony). Na koniec dodajemy pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Smarujemy każdy plaster nasza masą i zwijamy w roladkę. Ozdabiamy na talerzu pomidorkami koktajlowymi i serwujemy.
Smacznego.