Sałata masłowa ze szczypiorkiem w sosie jogurtowym
Klasyka.
Składniki:
- 1 niewielka główka świeżej chrupiącej sałaty masłowej
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego (może być sok z cytryny)
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Wykonanie:
Płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą sałatę, rwiemy liście na mniejsze kawałki i układamy na półmisku.
Płuczemy szczypior, natkę pietruszki i drobno kroimy, posypujemy sałatę. W osobnej miseczce rozrabiamy sos do sałaty mieszając ze sobą jogurt, oliwę, ocet balsamiczny i przyprawy. Polewamy całość i posypujemy jeszcze świeżo pociętą natką pietruszki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz