Zapiekane jajko w śmietanie oraz parmezanie, podane z odrobiną kawioru
Proporcje na dwie kokilki:
Składniki:
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 6 łyżek kremowej śmietanki (u mnie crème légère fluide 12%)
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól naturalna morska
- 2 szczypty czerwonego pieprzu
- 2 łyżeczki pokrojonego drobno szczypiorku
- 2 łyżeczki kawioru (u mnie kawior z pstrąga)
- 2 szczypty suszonego oregano
Wykonanie:
Śmietanę zmieszać z parmezanem, dodać oregano. Kokilki wysmarować oliwą, wypełnić smietaną, wbić po jednym jajku, oprószyć lekko solą, pieprzem. Obsypać delikatnie pokrojonym szczypiorkiem. Piec w temperaturze 230 stopni około 8 do 10 minut. Po wyjęciu z pieca upieczone jajka w śmietanie udekorować kawiorem, jedną łyżeczką na kokilkę
Podawać z ulubionym pieczywem.
Śmietanę zmieszać z parmezanem, dodać oregano. Kokilki wysmarować oliwą, wypełnić smietaną, wbić po jednym jajku, oprószyć lekko solą, pieprzem. Obsypać delikatnie pokrojonym szczypiorkiem. Piec w temperaturze 230 stopni około 8 do 10 minut. Po wyjęciu z pieca upieczone jajka w śmietanie udekorować kawiorem, jedną łyżeczką na kokilkę
Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!