Zupa krem cebulowo imbirowa z curry
Rozgrzewająca, aksamitna i nieco pikantna zupa kremowa z cebulą i cennym imbirem, polecam ją na chłodniejsze dni.
Składniki:
- cebula - 5 sztuk
- czosnek - dwa ząbki
- imbir świeży - około 3 cm
- ziemniaki - 2 sztuki
- woda - około 1,5 litra
- sól morska - około 2 łyżeczki (wedle smaku)
- pieprz - pól łyżeczki
- curry w proszku - dwie łyżeczki
- pieprz cayenne - 2 szczypty
- kmin rzymski - 2 szczypty
- goździki - 4 sztuki
- cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka
- masło - 30 g
- ocet balsamiczny z białego wina - 2 łyżki
- śmietanka słodka- 200 ml
- ser żółty (polecam wybrać dobry gatunek) - 40 g
- natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Do rozgrzanego tłuszczu w garnku dorzucamy cebulę pokrojoną w małą kostkę, solimy odrobinę i słodzimy, karmelizujemy przez chwilkę i następnie dodajemy w kolejności czosnek posiekany, imbir pokrojony w małą kosteczkę, ziemniaki też pokrojone w kostkę, wszystko mieszamy i doprawiamy resztą przypraw. Zalewamy wodą, tak aby warzywa przykryć, żeby później zupa nie była ani za gęsta ani za rzadka, to ważne. Zostawiamy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy zmiękną nasze warzywa dodajemy do smaku ocet balsamiczny, chwilę gotujemy około 5 minut, wyłączamy, wyciągamy goździki, a następnie miksujemy blenderem. Na końcu wlewamy śmietankę słodką i gotujemy około 3 minuty.
Na talerzu ozdabiamy startym serem na dużych oczkach oraz świeżą natką pietruszki.
Z ciasta, które zostało mi po tarte flambée z poprzedniego dnia uformowałam i upiekłam mini bagietkę podając jako dodatek do zupy.
Smacznego :)